Sign Pen
Historien om en kultpen

Sign Pen var verdens første fiberpen og historien om den tager os både forbi en amerikansk præsident og hele vejen til Månen.

Hvorfor hedder det en Sign Pen?

Den klassiske fiberpen er en af vores mest ikoniske og kendte penne. Måske har du også undret dig over, hvorfor den hedder, som den gør?

Navnet “Sign Pen” har rod i den japanske pennetradition, hvor skriveredskaber med penselspidser gjorde de japanske skrifttegn særligt karakterfulde. Det var især vigtigt, når man skulle skrive sit navn.

I Japan kaldes denne type penne også “navnepenne”.

Spidsen på Sign Pen efterligner en klassisk pensel med sin let fleksible fiberspids. Når pennen trykkes mod papiret, bliver stregen bredere.

Variation i stregbredden giver håndskrift et mere levende og personligt udtryk. Og hvem vil ikke gerne lave en underskrift med personlighed? Det ville en amerikansk præsident, men det kommer vi til.

Lad os begynde med hvordan Sign Pen kom til verden.

Fra god idé til revolutionerende nyhed

Historien om Sign Pen begynder hos Pentels grundlægger, Yukio Horie.

Yukio var en fremsynet mand, og i midten af 50’erne fik han ideen til at lave et moderne skriveredskab, der skrev lige så smukt som de traditionelle, japanske penselpenne, men var lige så nem at have med i lommen som en kuglepen.

Pentels grundlægger, Yukio Horie

Otte års produktudvikling

Det tog hele 8 år fra Yukio Horie fik ideen til Sign Pen var klar til at komme ud til forbrugerne.

Forud for lanceringen i 1963 lå adskillige forsøg med spidstyper og blækcylindre.

Blækket skulle flyde jævnt ud til spidsen i en passende mængde for at sikre en ensartet skriveoplevelse. Spidsen skulle hverken være for blød eller for hård.

De tidligste versioner af Sign Pen havde en spids af akrylfibre behandlet med kokosolie.

Pennens krop har ikke ændret udseende siden dengang, og det er netop det klassiske design i hård, farvet plast, der gør det nemt at genkende en Sign Pen på afstand.

Den japanske tegneserie fortæller historien om Sign Pen. Klik på billedet for at se tegneserien i fuld størrelse.

Fiasko i Japan – Succes i Chicago

Pentels grundlægger stod nu med det færdige produkt. En revolutionerende opfindelse, faktisk. Men til Yukios store ærgrelse blev pennen ikke den succes i Japan, som den fremsynede opfinder havde håbet på.

Det var tid til at tænke i nye baner.

I 1963 deltog Pentel på Chicago International Trade Fair, en messe i USA, der skulle fremme international handel.

Yukio og hans kolleger havde medbragt flere kasser med den nye Sign Pen, som de havde tænkt sig at sælge på messen.

Salg fra standene på messen var imidlertid ikke tilladt af arrangørerne, så for ikke at skulle fragte alle pennene tilbage til Japan, forærede Yukio og hans ansatte pennene væk til de besøgende på messen.

Det skulle vise sig at være en god idé.

Præsidentens foretrukne pen

Skæbnen ville, at en af de deltagere, der var med på messen i USA og fik en Sign Pen med hjem, var ansat som pressesekretær i Det Hvide Hus.

Ved et tilfælde stod denne mand en dag ved siden af Lyndon B. Johnson på et tidspunkt, hvor præsidenten hurtigt skulle bruge en pen – og ja, rigtig gættet! – op af lommen kom en Sign Pen. Og den faldt i præsidentens smag.

Lyndon B. Johnson blev faktisk så begejstret for den lånte pen, at han bestilte 24 pakker – det er 288 penne! – og Sign Pen blev hans foretrukne, personlige pen.

Sign Pen optrådte på flere billeder af præsidenten, og det blev bemærket af pressen, som skrev om denne moderne, japanske tuschpen, der var med på de fleste billeder, hvor præsidenten skrev autografer.

Foto: Frank Wolfe, 1971

Opmærksomheden gjorde Sign Pen til en kommerciel succes i USA. Alle ville skrive med “præsidentens pen”. Den store interesse i udlandet betød, at Sign Pen endelig også blev populær i dens fødeland, Japan.

Sign Pen på Månen

Sign Pen adskilte sig fra andre penne ved at have blæk i et kapillærsystem, som sikrer en konstant blækforsyning til spidsen – uanset hvilken vej, den vender.

Kapillærsystemet fungerer selv i vægtløs tilstand modsat kuglepenne, som er afhængige af, at blækket kan glide ned til spidsen. (Derfor virker traditionelle kuglepenne ikke til mere end få streger, hvis man forsøger at skrive med spidsen opad. Bare prøv selv.)

Da NASA i 1967 drog ud i rummet på Gemini-missionerne, valgte de Sign Pen som det officielle skriveredskab på grund af dens unikke skriveegenskaber.

På billedet ses Sign Pen i skulderlommen på astronaut Richard F. Gordon Jr., som var pilot på Gemini 11-missionen.

Fem år senere, i 1972, da Apollo 17 fløj til Månen og retur, var Sign Pen også med på turen.

Astronauten Gene Cernans personlige Sign Pen fra turen til Månen blev i 2017 solgt på en auktion i USA. Ved auktionen bar pennen stadig et mærkat med Cernans ID-nummer.

Gene Cernans personlige Sign Pen

Sign Pen bragte Pentel til Skandinavien

Den amerikanske opmærksomhed på Sign Pen var indirekte årsagen til, at Pentel kom til Skandinavien.

I 1964 læste en dansk pennefabrikant og -distributør en artikel om moderne skriveredskaber, hvor Sign Pen blev beskrevet. Han kontaktede Pentel, fik et møde i stand og i slutningen af 1960’erne blev en kontrakt om salg i Skandinavien en realitet.

Det er i dag efterkommeren af den selvsamme importør, der distribuerer og sælger Pentel i Skandinavien.

Uddrag af artiklen “Modern Living” i Time Magazine den 25. december 1964
Kilde: www.time.com

Næste gang du holder din Sign Pen i hånden, så tænk på den utrolige rejse, den har været på. Fra en amerikansk præsidents hånd til rejser i rummet – og nu er den landet hos dig.

Pentels logo er med tiden blevet moderniseret, men bortset fra det, ser Sign Pen ud som i 1963.

Sign Pen i dag

Sign Pen-familien er vokset gennem årene, og i dag findes der flere varianter af den ikoniske pen.

Et populært eksempel er Brush Sign Pen, som har en særligt fleksibel spids og fås i hele 30 farver. Den er især kendt blandt Lettering-entusiaster og anbefales som den bedste begynderpen, når man kaster sig over kunsten at skrive med kalligrafi-teknikker.

Her kan du se alle varianter >