Få mere ud af dine studier

3 tips til at få mest muligt ud af studiet

Vidste du, at dine noter bliver bedre, når du tager dem i hånden? Og at du lærer bedre, når du læser på papir fremfor en skærm? 

Uanset om du allerede er i gang med studierne eller er ny på din uddannelse, har vi tre gode råd til, hvordan du får allermest ud af din indsats.

1. Vælg fysiske bøger og køb en printer

Måske har du en forestilling om, at bogreolen kommer til at rumme tonsvis af tunge bøger, når du er studerende. Men du vil hurtigt finde ud af, at du kan læse en stor del af dit pensum på en skærm – som pdf-filer eller e-bøger.

Det giver god mening, for de digitale lærebøger fylder mindre og belaster miljøet mindre, men faktisk lærer du bedre, hvis du læser på papir fremfor en skærm. Det viser forskning lavet på DPU Aarhus af Theresa Schilhab. 

Tre genveje til optimal læsning på skærm:

  1. Det er værd at arbejde grundigt med din noteteknik. Når du har læst et stykke af en tekst, kan du tænke over, hvilke nøglebegreber der har været i spil – denne memorering af overordnede termer og begreber vil være med til at lagre stoffet bedre.
  2. Du kan også visualisere stoffet ved at tegne modeller eller figurer eller ved at danne billeder i dit eget hoved. Det vil give dig nogle ankerpunkter, som hjælper til bedre at huske stoffet.
  3. At diskutere stoffet igennem med andre er mere vigtigt, når du læser digitalt, end når du læser på tryk. Ved at tale med andre får du bearbejdet stoffet, og du skaber associationer og holdepunkter.

Kilde: Theresa Schilhab, DPU

Læsning på papir er lettere for hjernen – og faktisk vil hele 77% af danskerne hellere læse på papir end en skærm. Og blandt unge – de såkaldt digitalt indfødte – er tendensen endnu tydeligere: Hele 83% af de 18-29 årige foretrækker at læse tekster på papir fremfor skærm.

»Der eksisterer en myte om, at de unge, digitalt indfødte foretrækker at læse digitalt, fordi de er vokset op med det. Men sådan er det ikke.«

Kresten Bjerg, direktør i Bjerg Kommunikation

Hvis du både gerne vil passe på miljøet og optimere din læsning, kan du med en printer nøjes med papirversioner af de tekster, som er lidt tungere eller hvor du gerne vil kunne markere og notere direkte i teksten.

2. Brug highligtere i flere farver og få overblik

Tekst på papir letter ikke kun din læsning – men også din notatteknik. For med en bog eller et print på bordet og en highlighter i hånden kan du nemt og hurtigt overstrege de vigtigste pointer i en tekst.

Sørg for at have flere farver at vælge mellem, så du kan farvekode dine noter. Det vil gøre det meget nemmere at finde relevante pointer i din tekst, både til forberedelse, undervisning og eksamen.

Se hele vores udvalg af highlightere her >

3. Tag noter i hånden – ikke på computeren

Det er ikke kun, når du læser, at det er bedre at vælge analoge redskaber fremfor digitale. Det hjælper også på indlæringen at skrive i hånden, når du skal have de vigtigste pointer med fra undervisningen.

Forskning viser, at vi husker bedre, når vi skriver i hånden. Det skyldes blandt andet, at vi skriver langsommere i hånden end på tastatur – og at vi derfor bliver nødt til at sortere i informationen og derfor udvælge det vigtigste. 

Skrivning i hånden bidrager også til at dine noter bliver bedre målrettet dig og dit fokus, fordi du skal formulere dem selv fremfor bare at kopiere din undervisers ord eller slides.

“Man skal på en helt anden måde udvælge de vigtigste informationer, når man tager noter i hånden. Det er umuligt at få det hele skrevet ned med papir og blyant. Derfor tvinger det hjernen til at tage aktivt stilling til, hvad der er værd at huske undervejs.”

Lisa Gjedde, professor på Aalborg Universitet

Så drop laptoppen til forelæsningerne, og fyld penalhuset op med fysiske skriveredskaber – uanset om du foretrækker en kuglepenne, en rollerball eller en helt klassiske stiftblyant.

Mød tre favoritter i penalhuset

Her er tre af vores favoritter til gnidningsløs noteskrivning:

Stiftblyanten

Twist-Erase Click (PD275T) er stilfuld lækkerhed med smarte detaljer.

Twist-Erase Click (PD275T)

Fumlefri skrivning! Blyet føres frem med knappen på siden af pennen. Så behøver du ikke slippe dit greb for at skrive videre.

Twist-Erase Click har et tyndt silikoneærme, som giver dig et sikkert greb. Viskelæderet er altid klar til brug – og det er ekstra stort og ikke gemt under en hætte. Viskelæderet kan skrues op, efterhånden som du bruger det. Når det er brugt helt op, kan du købe en refill – produktkode E1.

Se Twist-Erase Click her >

Gelrolleren

EnerGel rollerball skriver lækkert og blødt og tørrer på ingen tid.

EnerGel rollerball i farven blåsort (BL77-CA)

Vores unikke gelblæk EnerGel er kendt for den sublime skriveoplevelse. Gelblækket tørrer lynhurtigt, så det er også populært blandt venstrehåndede, som slipper for at tvære skriften ud med underhånden.

Med 20 farver at vælge mellem kan du også bruge EnerGel til at skabe overblik over emner og særlige pointer i dine noter.

Se alle EnerGel-penne her >

Highlighteren

Slut med at fumle med hætten med Handy-line S.

Handy-line S highlighter i farven gul (SXS15-G)

Det geniale ved highlighteren Handy-line er dels, at den er klar til brug efter et klik på toppen – præcis som en kuglepen – men også, at den kan genopfyldes. Du kan vælge mellem 6 flotte, klare farver.

Handy-line fremstillet af hele 54% genanvendte materialer og er dermed en del af vores Recycology-koncept.

Se Handy-line S her >

Handy-line S fås i 6 klare farver – og kan genopfyldes, når den løber tør for blæk.

Kilder:

https://politiken.dk/indland/art5790776/Befolkningen-især-de-unge-vil-helst-læse-på-papir

https://www.djoefbladet.dk/artikler/2021/6/s-aa-dan-f-aa-r-du-mere-ud-af-at-l-ae-se-p-aa–en-sk-ae-rm.aspx

https://www.dr.dk/nyheder/viden/kroppen/frem-med-papir-og-blyant-hjernen-husker-bedre-hvis-du-tager-noter-i-haanden