Pentels navn

Pentel – Historien om navnet

Ved du, hvordan Pentel fik sit navn? Da Pentel blev etableret i 1946, var navnet et helt andet: Japan Stationery Limited. Men det blev der lavet om på.

Historien om Pentels navn går tilbage til 1951, hvor Pentel sendte et nyt og innovativt produkt på markedet.

Oliekridtene “Pentel” var et produkt i høj kvalitet, med en holdbarhed og farvemætning, der gjorde oliekridtene til en kæmpe succes.

Disse oliekridt skulle ende med at give Pentel sit navn.

Den historie får du her.

Naturens tegneredskab

Mennesket har siden tidernes morgen tegnet med kridt – og med kul, men det er en helt anden historie.

Kridt er naturligt forekommende de fleste steder i verden, og det er nemt at finde – bare gå en tur på stranden ved Møns Klint og kig ned.

I det 15. århundrede brugte Leonardo da Vinci naturlige kridtstifter til mange af sine tegninger, og det var i det hele taget et populært redskab blandt kunstnere. 

“The Head of the Virgin in Three-Quarter View Facing Right”
Leonardo da Vindi, cirka 1510–1513

Fra primitive stifter til farvekridt

De primitive kridtstifter udviklede sig med tiden til at indeholde farver og i det 16. århundrede begyndte man i Norditalien at fremstille farvede kridtstifter – sorte, røde og hvide til at begynde med. 

Kridtet og pigmentet blev holdt sammen af enten “gummi arabicum”, som er udvundet af akacietræer, eller af bindemidler fremstillet af fedtstoffer fra fisk eller dyr. 

Ofte er en æske farvekridt børns allerførste møde med kunstnerartikler, men de bruges også flittigt af både amatører og professionelle kunstnere. De fås i i et væld af farver og et kig på The Pastel Society’s hjemmeside viser både stor diversiteten og kreativitet i brugen af farvekridt.

Traditionelle farvekridt har dog sine begrænsninger – og tilbage i 1950’erne var kvaliteten slet ikke at sammenligne med moderne farvekridt. Fikseringsevnen var dårlig og krævede, at det færdige værk blev behandlet med et fikseringsmiddel, hvis det ikke skulle falme eller helt forgå med tiden.

Pentel udvikler sit første oliekridt

Selvom andre oliekridt var kommet på markedet i årene før, begyndte Pentel at udvikle sin egen version. Målet var at opnå både høj kvalitet og en sublim farvemætning.

Det resulterede i et oliekridt, som havde samme høje pigmentering og blandingsevne som de traditionelle farvekridt, men ikke falmede med siden. 

De nye oliekridt så dagens lys i 1951 og fik navnet “Pentel”. De kom i en papæske med 16 farver, der alle var pakket ind i et stykke vokset papir med “Pentel” trykt på siden.

Navngivet af japansk kunstner

Oliekridtene blev navngivet af kunstneren Shigeo Miyata, der sammensatte ordene “peintingu” og “teru”, som betyder “maleri” og “skinnende”, og derved opstod ordet “Pentel”. 

De nye oliekridt blev en succes – og i dag fremstiller vi stadig oliekridt med de samme, gode kvaliteter: Høj pigmentering og bindingsevne – og nu i hele 50 farver.

For nylig har vi også introduceret en serie af oliekridt i fluorescerende og metallic farver.

Se dem alle sammen her >

Fra Pentel-san til Pentel

Som tiden gik, blev navnet “Pentel-san” brugt i stedet for det oprindelige navn. (Endelsen “-san” er udbredt i det japanske sprog, hvor det er et udtryk for respekt og anerkendelse.)

I 1971 blev det besluttet at skifte virksomhedens navn til Pentel – og nu med en ny fortolkning af navnet.

Pen + Tell – penne fortæller historier

I dag ses navnet Pentel som en sammentrækning af de engelske ord “pen” og “tell”. For penne fortæller historier – både i ord og billeder.

Det er netop dét, vi der er målet med vores produkter: At give mennesker mulighed for at fortælle deres historier. Udtrykke drømme og ideer. Forevige dem.

Uanset om du skal lave en hurtig note, skrive et personligt brev, lave markeringer og optegninger i dit daglige arbejde – eller hvis du dyrker Lettering eller andre kreative aktiviteter – hos Pentel har vi redskaberne til det hele.