Lær at tegne – også som voksen

Hvornår satte du dig sidst ned med tusser, farveblyanter og andre kunstnerartikler? I børnehaven? I folkeskolen? Måske er det så lang tid siden, at du kan knap kan tegne en tændstikmand efterhånden. Men det betyder ikke, at du skal opgive tegneriet. For der er mange gode grunde til at tegne – også som voksen.

Læs med, og bliv klogere på, hvorfor du skal tegne – og ikke mindst hvordan du kommer godt i gang (igen).

Derfor skal du lære at tegne

For eksempel har håndarbejde en terapeutisk effekt, ligesom det kan forbedre din finmotorik, dit velvære og dit mentale helbred. Ikke mindst kan regelmæssigt håndarbejde forhindre tab af kognition. Der er altså mange gode grunde til at tegne, selvom du er voksen.

Er du som de fleste voksne, er timerne med tusser, farvelade, farveblyanter og papir et fortidslevn. Det er synd – for der er mange kognitive fordele ved at lave håndarbejde – uanset om det er tegning, strikning eller noget helt tredje.

Hvordan bliver man god til at tegne?

Børn er svampe, når det kommer til læring. De suger indtryk og viden til sig – og lærer hurtigt at blive gode til nye færdigheder.

Som voksen er det noget sværere at tilegne sig nye talenter – men det er bestemt ikke umuligt! Så længe du har motivationen og lysten, kan du også få nye færdigheder i voksenlivet. Og du kan også lære at tegne – også selvom du ikke har tegnet siden folkeskolen.

Læs videre, og lær at tegne – eller find inspiration til at komme i gang.

Find et kreativt fristed og en god arbejdsstilling

Det er vigtigt, at du finder dig godt tilpas, når du skal tegne. Find derfor et kreativt fristed, hvor du føler dig godt tilpas. Det kan være din spisestue, dit hobbyrum, dit kontor eller en bænk i den park, du altid går tur i.

Det vigtigste er, at du føler dig godt til rette. Selvfølgelig er det også nødvendigt med en god arbejdsstilling. Det sikrer nemlig, at du ikke får ondt i ryggen – og at du kan tegne mere præcist.

Gem dine tegninger, og følg din udvikling

Hvis der er noget, der er motiverende, er det at se sin egen udvikling. Måske synes du ikke, at du bliver bedre, selvom du øver dig hver dag i flere måneder.

Men prøv at finde dine tegninger med de første spæde streger frem fra gemmerne i ny og næ, efterhånden som du udvikler dig. Du vil med sikkerhed blive overrasket over din udvikling – og det kan virkelig give plus på motivationskontoen.

Find det rette tegneudstyr

Vilje, motivation og træning er selvfølgelig uundværlige værktøjer, hvis du vil lære at tegne. Men vi kan ikke komme udenom, at udstyret er vigtigt.

Til at starte med kan du nøjes med en almindelig blyant og et viskelæder. Vi kan anbefale at bruge stiftblyanter. De er typisk mere ergonomiske end almindelige blyanter, ligesom de giver en tyndere og mere præcis streg, uden at du skal have blyantspidseren frem hele tiden.

Efterhånden, som du udvikler dig, kan du så investere i bedre udstyr. Det kan for eksempel være Pentels Colour Brush, som er en vandbaseret tusch til alt fra akvareller til layout og illustrationer.

lær at tegne

Øv dig – igen og igen!

Det her er nok det vigtigste råd af dem alle sammen: Øv dig, øv dig, øv dig – igen og igen og igen. For hvis du vil være god til noget, kan du ikke komme uden om træning – med mindre du selvfølgelig er et gudsbenådet naturtalent.

Man plejer at sige, at det kræver mindst 10.000 timers øvelse at blive rigtig god til noget. Hvis tegning blot er en afslappende hobby for dig, er 10.000 timer måske en lidt urealistisk indsats. Men du kan jo starte med 100 eller 1.000 – måske finder du lysten og motivationen til at sætte et par ekstra nuller på timeregnskabet?