Stiftblyanter
– fra middelalderlige eksperimenter til avanceret teknologi

De fleste menneskers første møde med en blyant er med den klassiske træblyant, der har en enkelt, lang stift kapslet inde i midten. Men stiftblyanter finder vej til de fleste, der bruger blyant – uanset om det er til at skrive eller tegne med. 

Skriveredskaber bliver personlige favoritter, når de føles godt i hånden og har et design, du kan lide. Og når de føles behagelige at skrive med og passer til det, du skal bruge dem til.

Pentel har stiftblyanter for enhver smag. Dem kan du møde i denne artikel. Lad os først dykke lidt ned i, hvordan stiftblyanten – og ikke mindst de stifter, vi fylder i dem – har udviklet sig gennem tiden.

Stiftblyanter gennem 500 år

Mange tænker nok, at stiftblyanten er en relativt moderne opfindelse, men faktisk har de været på banen i lige så lang tid, som skrivekunsten har været alment udbredt blandt mennesker.

Verdens første stiftblyant

Den første stiftblyant man kender til, blev i midten af 1500-tallet dokumenteret – og formentlig også konstrueret – af Conrad Gessner; en schweizisk læge og videnskabsmand. 

Gessners stiftblyant beskrives som en simpel konstruktion af træ, som kunne holde en stift af grafit, der kunne skubbes fremad, efterhånden som man brugte den.

Foto: Conrad Gessner, ca. 1564 – Wikipedia.com

En særlig, engelsk grafit

Netop Conrad Gessner var den første til at beskrive grafit som et separat mineral. Blot et år før hans død i 1565 fandt man i Cumberland i England en usædvanlig stor og ren forekomst af grafit. 

Denne særlige type grafit – kendt som Cumberland- eller Keswick-grafit – er blevet brugt til fremstilling af blyanter i århundreder, og det gjorde området til centrum for fremstilling af den tids bedste blyanter. 

Cumberland-grafit er kendt for sin høje kvalitet og unikke egenskaber, der gør det særligt velegnet til blyanter, da det har en særligt blød og smidig konsistens.

Selvom produktionen af blyanter i området er faldet i nyere tid, er den historiske betydning af området som et centrum for blyantproduktion stadig værdsat og kan opleves gennem museer og udstillinger i byen Keswick.

Foto: Fremstilling af blyanter i Kesswick i 1850 – Wikipedia.com

Den moderne stiftblyant

Den første stiftblyant med en mekanisme, der automatisk kunne klikke stiften frem, blev patenteret i 1822 af briterne Sampson Mordan og John Isaac Hawkins.

Den første, patenterede stiftblyant fra 1822. Klik på billedet for at åbne stor version i et nyt vindue.
Foto: Wikipedia.com

Sampson Mordan etablerede virksomheden “S.Mordan & Co.”, som producerede stiftblyanter i helt frem til 2. verdenskrig, hvor fabrikken desværre blev offer for et bombardement.

Blyantsholder fra 1800-tallet.
Foto: Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum

Siden dengang har stiftblyanterne udviklet sig. I Pentel har vi produceret stiftblyanter i over 50 år. Den første så dagens lys i 1960 og nogle år senere – i 1968 – introducerede vi verdens første stiftblyant med en skrivebredde på blot 0,3 mm.

Pentels stiftblyant P205

I dag arbejder vi i Pentel fortsat på at skabe innovative og praktiske løsninger, der møder de behov, man har når man holder af at skrive og tegne med blyant.

Stifter – en historie for sig

I slutningen af 1700-tallet var den franske kunstner Nicolas-Jacques Conté også træt af knækkede blyantsstifter. Det fik ham til at arbejde på at skabe en mere holdbar udgave. 

I sit værksted eksperimenterede Conté med at blande grafit og ler og efterfølgende brænde blandingen i en ovn. Og resultatet var blyantsstifter, der var meget mere robuste og holdbare end de traditionelle blyanter på den tid. 

Nicolas-Jacques Contés værksted på Château de Meudon i Frankrig.
Foto: Wikipedia.com

Contés banebrydende opdagelse markerede begyndelsen på en spændende rejse mod moderne stifter til stiftblyanter. Og faktisk fremstilles de fleste stifter på stort set samme måde i dag: Et pulver af granit og ler blandes med en “binder”, der holder sammen på komponenterne.

Hårdhed og farveintensitet

Hvis du bruger blyanter, kender du helt sikkert betegnelsen “HB”. Det er nemlig den mest udbredte hårdhed. Men hvad betyder bogstaverne?

HB – Hardness & Blackness

Hårdheden og farvetætheden på stifter – uanset om de sidder i en gammeldags træblyant eller en stiftblyant – angives med en H- og en B-værdi, som står for Hard og Black.

Jo højere H-værdi, jo hårdere er stiften, og jo højere B-værdi, jo blødere er stiften. 

H og B står for Hardness og Blackness

En hård stift vil give dig en lysere linje, mens en blød stift laver en mørkere linje. Desværre betyder det ofte, at jo mere mørkere, stiften er, jo svagere bliver den, men med Pentels stifter er det lykkedes at forene styrke med en høj tæthed. Derfor er selv de mørkeste og mest bløde stifter fra Pentel stærke og stabile.

Hvilken type hårdhed, man foretrækker, afhænger af opgaven og ens personlige smag. I skemaet nedenfor ses hvordan de forskellige hårdheder typisk anvendes.

Kilde: Wikipedia.com

Styrke gennem revolutionerende teknologi

Hvis du har nogle år på bagen har du nok oplevet, at stifterne i en stiftblyant nemt kan knække. Enten hvis du trykkede for hårdt eller inde i blyanten, hvis den fx blev tabt på gulvet. Men takket være moderne teknologi og innovative opfindelser er den tid (næsten) forbi. I dag kan du købe stifter af en helt anden støbning: Stærke og stabile.

I Pentel har vi revolutioneret den traditionelle fremstilling af stifter gennem forskning og udvikling af en avanceret teknologi, der har skabt en helt særlig type stifter.

Pentel fremstiller nogle af de allerstærkeste stifter, du kan opdrive.

Stifterne indeholder nemlig en særlig Hi-Polymer-masse, som binder materialerne sammen, og har en struktur, der gør dem både stærke og fleksible – det giver en let og behagelig skrivefornemmelse, når man bruger dem.

Polymerer som bindemiddel

Polymerer er store molekyler, der er bundet sammen i lange kæder. Polymerer findes i naturen, som f.eks. DNA og proteiner, men de kan også fremstilles kunstigt. De bruges i en række forskellige produkter, fx plastik, tekstiler, papir, maling og lim.

Struktur inspireret af naturen

Hvis man så på Ain Stein-stifterne gennem et mikroskop, ville man se en kopi af et af naturens små, arkitektoniske mirakler – bikagestrukturen.

Strukturen i Ain Stein-stifterne er en efterligning af den, man finder i en bikage.

Den særlige opbygning giver materialet en særegen styrke og stabiliitet, og det gør, at stifterne kan holde til et tryk udover det sædvanlige.

I kombination giver den særlige Hi-Polymer og bikagestrukturen en stærk og alligevel fleksibel stift, som betyder, at man sjældent oplever stifter, der knækker, men alligevel får en jævn og holdbar skriveoplevelse – uanset hårdheden på stiften.

Ain Stein – noget for enhver smag

Ain Stein-stifterne fås i hårdheder fra 6H til 4B. Fra helt lys til næsten sort. Og fra de ultratynde stifter på bare 0,2 mm til brede stifter på 0,9 mm. Tilfælles har de styrke, stabilitet og en god, let fornemmelse, når de glider hen over papiret – uanset om du skriver eller tegner.

Se alle Ain Stein-stifterne her >

Ain Stein-stifterne fås fra 0,2 mm til 0,9 mm

Vælg den rigtige stiftblyant

Hvad er vigtigt for dig? Et blødt greb? Et slankt og strømlinet design? En stiftblyant, du kan have i skjortelommen eller tasken, uden at spidsen laver hul i stoffet?

I Pentel laver vi stiftblyanter for enhver smag. Og i alle prisklasser. Nogle kan holde resten af livet, hvis du passer på dem, andre er i et prisleje, hvor det ikke er en katastrofe, når penalhuset igen er blevet væk i skolen. 

Pentels stiftblyanter har alle det tilfælles, at de er redskaber i høj kvalitet af stærke materialer, med innovative designløsninger og fokus på funktionalitet.

Kerry – Eksklusivt retrolook

Stiftblyanten Kerry så verdens lys i 1971 og den har ikke ændret sig siden. Den er en mindre, kompakt pen, som passer perfekt til at have sammen med en kalender eller dagbog.

Kerry er usædvanligt smuk og oser af stil med sine metaldetaljer og en hætte, der giver et elegant og formfuldendt look. Stifterne kan klikkes frem både med og uden hætten på.

Klikmekanismen i Kerry virker også med hætten på.
(Produktkode: P1035 og P1037)

Den velafbalancerede tyngde i Kerry bidrager til følelsen af eksklusivitet og kvalitet, og den er en oplagt gaveidé.

Kerry leveres i en flot gaveæske og kan graveres – en oplagt idé til en personlig gave.

Kerry leveres i en gaveæske foret med satin og kan graveres, så den bliver en personlig og højt skattet ejendel, der vækker minder, når man skriver med den.

Kerry kommer i tre farver – sort, rød og blå – i skrivebredden 0,5 mm og i sort til stifter på 0,7 mm.

Læs mere om Kerry her >

GraphGear – kræs til de kvalitetsbevidste

Stiftblyanterne i GraphGear-serien er ekstra solide og stærke, og hvis du passer på dem, kan de holde resten af livet. De foretrækkes ofte af professionelle tegnere og af arkitekter, tekniske tegnere, designere og andre, hvor blyanten er et præcisionsredskab, der bruges hver dag. 

Designet er særligt velegnet til brug med metallinealer og skabeloner, og hvis man er typen, der bruger flere hårdheder på samme tid, har alle stiftblyanterne i GraphGear-kollektionen en smart hårdhedsindikator, som kan drejes, så den viser, hvilken type stift du har fyldt i den.

Graphgear 1000

GraphGear 1000 er kendetegnet ved det enkle design i mat metal med indlagt gummi i grebet, som både får den til at ligge stabilt i hånden og giver et pift af farve.

Særligt for GraphGear 1000 er den smarte mekanisme i spidsen, der kan klikkes helt væk, når den ikke er i brug. Det betyder, at den ikke laver hul i lommen eller tasken, når du ikke bruger den. 

GraphGear 1000 fås i fire varianter, hvor farven på det indlagte gummigreb viser skrivebredden.
(Produktkoder: PG1013, PG1015, PG1017, PG1019)

Graph 1000

Med Graph 1000 får du et enkelt, cool design i en let og stabil stiftblyant i hård plast, der er utroligt rar at have i hånden. Et let konisk design og det indlagte gummi i grebet gør, at du kan bruge den i timevis uden at blive træt i hånden. 

Graph 1000 er en let og enkel favorit i GraphGear-serien.
(Produktkoder: PG1003, PG1005, PG1007, PG1009)

En særlig detalje er, at du kan tage lommeclippen af, så pennen nemt kan drejes i hånden. Det er især nyttigt, når man tegner små detaljer og gerne vil dreje pennen løbende, så stregen står så skarpt som muligt. 

GraphGear 500

Graphgear 500 er en gedigen stiftblyant af højeste kvalitet. Fremstillet i metal og plast – og næsten umulig at slide op. Metalgrebet med en ternet struktur giver dig et godt greb, så du kan skrive og tegne med stor præcision.

GraphGear 500
(Produktkode: PG515)

Se hele GraphGear-kollektionen her >

Orenz og anti-breaking-systemet

Den ser ganske tilforladelig ud, men Orenz har et avanceret anti-breaking-system, der betyder at du aldrig kommer til at knække stiften, uanset hvor hårdt du skriver.

Orenz’ innovative anti-breaking-system beskytter spidsen af stiften, mens du skriver.
(Produktkoder: PP502, PP503, PP505, PP507)

Mens du bruger Orenz, er stiften beskyttet af et ærme af metal. I takt med at stiften slides mod papiret, glider ærmet tilbage, så stiften ikke bliver overbelastet og risikerer at knække. Det er innovativt design, der vil noget.

Orenz i skrivebredden 0,2 mm – til vores smalleste stifter.
(Produktkode: PP502)

Orenz fås i fire skrivebredder og fem forskellige farver.

Se alle varianterne her >

Twist-Erase – ekstra stort viskelæder

Twist-Erase er en skriveglad fætter, der ligger godt i hånden med sit let buttede design og det brede gummigreb. Særligt for Twist-Erase er det store viskelæder i toppen, som kan drejes op, efterhånden som du bruger det.

En særlig variant er Twist-Erase Click, hvor stiften føres frem ved at klikke på en knap på siden. Det er smart til dig, der vil skrive eller tegne løs uden at slippe grebet. 

Se hele serien her >

Twist-Erase har et stilrent, buttet design med et blød gummigreb.
(Produktkode: QE517)
Stiften føres frem ved at klikke på en knap på siden på Twist-Erase Click.
(Produktkode: PD277)

Twist-Erase Click er en del af Pentels bæredygtighedskoncept, Recycology, som betyder, at den er fremstillet af min. 50% genanvendt materiale. Læs mere om bæredygtighed i Pentel her.

Pentel 120 – en klassiker i flere farver

Pentel 120 er en klassisk og populær all-round stiftblyant, der holder i årevis. Den har rund hætte og et glat, enkelt design i solid plast med gummigreb i spidsen

Lommeclippen kan tages af, så pennen kan drejes ubesværet i hånden. Det er praktisk, når man gerne vil rotere pennen, mens man bruger den.

Pentel 120 fås i fire farver, der hver indikerer stregbredden. Rød for 0,3 mm, grå for 0,5 mm, blå for 0,7 mm og gul for 0,9 mm.

Se alle varianter her >

AM13 – Brede streger og stabilitet

Håndværkere og gør-det-selv-folket har andre krav til en stiftblyant. Stregen skal være meget tydelig og stiften skal holde til at skrive på fx. træ og gips.

For mindre børn er AM13 en god begynder-stiftblyant til børn, da den tykke stift på 1,3 mm dels er meget holdbar og dels laver en tydelig streg. Perfekt til både at øve sig på at skrive og til at tegne med.

AM13 – En stiftblyant til ekstra bred skrivebredde

EnerGize – Lette og farverige

Stiftblyanterne i EnerGize-serien er i familie med Pentels populære EnerGel-pen. Du får et let design med masser af mulighed for at vælge en stiftblyant i lige præcis din yndlingsfarve.

Hele EnerGize-serien har et bredt gummigreb i spidsen som fællesnævner. Det betyder, at pennen er rar at holde om og aldrig glider i din hånd.

EnerGize har samme design som de populære EnerGel-rollerballs. (Produktkoder: PL75 og PL77)
EnerGizeX er en funky fætter i flotte, klare farver (Produktkoder: PL105 og PL107)

EnerGizeX-serien er fremstillet af hele 81% genanvendt materiale og har det anerkendte, japanske miljøcertifikat, Eco Mark. EnerGize X er også en del af Pentels bæredygtighedskoncept, Recycology.

Læs mere om bæredygtighed i Pentel.

Hvad vælger du? 

Der er nok at vælge mellem. Og vi har ikke engang vist dig alle mulighederne.

Se alle vores stiftblyanter her >

Stiftblyanterne kan købes både online og i fysiske butikker.

Find din nærmeste Pentel-forhandler her >