Pentelprisen 2023

Pentelprisen 2023

Torsdag den 5. maj 2023 blev Pentelprisen 2023 uddelt ved et arrangement i Tivoli i København.

Pentelprisen er faktisk to priser i én: Årets Bladtegner og Årets Bladtegning. Den uddeles en gang om året i samarbejde med Danske Bladtegnere, som er en del af Dansk Journalistforbund.

Pentelprisen blev uddelt første gang i 1987, hvor tegneren Erik Bencke blev Årets Bladtegner.

Årets Bladtegner 2023

Modtageren af prisen for Årets Bladtegner 2023 blev Roald Als, mangeårig håndtegner på Politiken. Roald Als er en af de mest kendte og respekterede avistegnere i Danmark og er kendt for sin skarpe, satitiske streg.

Roald Als glædede sig over prisen: »Det er sikkert også en anerkendelse af papir og blyant. Computertegninger har dovenskab og fanden skabt«, sagde han til Politiken. 

Roald Als har gennem tiden modtaget flere hæderspriser. Dette var dog den første, som er uddelt af kollegerne fra Danske Bladtegnere.

»De har sikkert tænkt, at nu er han så gammel, at vi skal nå det, inden han dør«

Roald Als til Politiken

Erik Petri, formand for Danske Bladtegnere, siger til Politiken: »Grunden til, at Roald får den tildelt, er, at han aldrig har fået en pris af sine kolleger. På en eller anden måde er Danske Bladtegnere jo en forening bygget på en blanding af nepotisme og jantelov, og det er muligvis det, Roald er blevet ramt af gennem årene. Han har fået masser af priser, bare ikke fra kollegerne, hvor det virkelig varmer«.

Årets Bladtegning 2023

Modtageren af prisen for Årets Bladtegning 2023 var Christoffer Zieler, som er bladtegner på Weekendavisen. Christoffer Zielers vindertegning omhandler retssagen mod Claus Hjort Frederiksen og har titlen “B’læst – Åbne eller lukkede døre”. 

Sidste års vinder af Årets Bladtegning, Julius, gennemgår årets vindertegning af Christoffer Zieler.

”Det er forfriskende, at Zieler tør kaste sig ud i tidens absurde retssager og give et bud på, hvordan sagen skal udlægges og forstås. Og hvor er det forfriskende, at Weekendavisen viser en som ham tilliden og pladsen til at gøre sådan uge efter uge”, siger Erik Petri til medlemsbladet Journalisten.

Damen med de blå tænder kom forbi

Til prisfesten kom også Damen med de blå tænder, i skikkelse af skuespilleren Mette Horn, forbi. Hun gav Roald tørt på i en tale, hvor han bl.a. fik at vide, at han er “for det kvindelige Politiken Plus-segment, hvad Harry Styles har været for vores teenagepiger”.

Damen med de blå tænder “ville sent glemme mængden af itutrådte læsebriller foran scenen i Bogforum, hvor der opstod en form for tumult blandt de midaldrende”.

Damen med de blå tænder – i skikkelse af skuespilleren Mette Horn – holdt tale for Roald Als, Årets Bladtegner 2023

De to vindere blev fejret af kolleger og særligt inviterede i Grøften i Tivoli, København. Med prisen fulgte en kurv med tegneredskaber fra Pentel og et indrammet diplom til væggen derhjemme – eller på tegnestuen.